LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Horolezec nepadá.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Nový boulder průvodce po Moravském krasu pokřtěn
Prachovské skály - vyšel nový lezecký průvodce
Sport climbing in Arco - nový průvodce na skalky v Arcu

Závody
ZRUŠENO - Mistrovství ČR bouldering (16.06)
EP mládeže Bruneck (16.06)
Akademické MS Bratislava (20.06)

Žebříček
Cesty:
1.Ondra 13878
2.Konečný 12131
3.Vopat 11449
Bouldry:
1.Stráník 11575
2.Jungling 11000
3.Stráník 10925
Hory:
1.Coubal 6441
2.Skopec 6219
3.Šuraba 6170

Výsledky
SP Vail (08.06)
EP mládeže Delft (02.06)
ME mládeže Imst (25.05)

Deníčky
4480 lezců
692617 cest
Nové přelezy:
Crosstown 7c
Exitus 9/9+
Igym 8+/9-
Kumm Ombo 10
Potatzeü 8a
Opéra Dire 7c
Finnderloh 10-
Grado Dipe 7c
Awaryjna A 9+
Long Mothe 8a+

Stěny
SAUNA - Plzeň
Rock 'n' Wall - Plzeň
V 16 - Plzeň

Prodejny
Rock Point OC Olympia - Brno
Outdoor Centrum Rock Point Perštýn - Praha 1
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

El Cap

Kterak si připravit šťavnatý salát?

smallTento nevšední recept jsme pochytili loňské léto v Údolí. Salát podle Allena Stecka a Johna Salathé poprvé připravili Royal Robbins, Tom Frost a Chuck Pratt v roce 1961. Poprvé bez příborů, jenom rukama, si jej s gustem sobě vlastním dali Todd Skinner a Paul Piana, 1988.

Na dvě osoby budete potřebovat:

1000 m kompaktní žuly
1 středně velkou svini
3 sady přátel všemožných rozměrů (díky bohu za BD 6)
2 sady vklíněnců hlavně off-sety
1 sadu mikrovklíněnců
2 lana a 1 pomocnej špagát
1 kladku, jumary, kdo má rád, tak swivel, croll a jiné vychytávky

Další cingrlátka jako presa, runnery, zámkovky, žebříčky, háčky v libovolném množství.



Obr. 1: El Cap, Yosemite Valley

foto by © Sumec



Do svině nacpeme dva lehké spacáčky, přidáme pitu, nutelu, tuňáka a sušený maso a zalijeme 25 litry vody (podle teploty stěny). Posypeme energy gely, ionťáky, sušeným ovocem a navrch přidáme 2 čelovky, tejpku a další zbytečnosti dokud není svině řádně těžká a nacpaná. Svini dáme uležet do chládku a mezi tím si připravíme dressing zvaný Freeblast 5.11b. Rozkrájíme ho velmi nalehko, při troše šikovnosti za pár hodin 2 sadami friendů na 10 dýlek.


Obr. 2: Freeblast 5.11b

foto by © Sumec



V úvodu se pošťouráme v žule nejprve prsty, pak žabkou a pěstí až nahmatáme stříšku, kde ladně traverzujeme za pomoci škrabek (kdo nemá škrabku na brambory, leze technicky) vpravo a krájíme to dál fingerlocky a handjamy až dressing odstavíme na plotnu. Plotna jest pochopitelně klíčovou částí a skýtá perfektní lezecké kratochvíle. Ke správnému stání je potřeba tvrdá lezačka. Pak ještě trocha srandy ve spárách a decentně vyklouzaný nález do komínku zvaného Half-Dollar a šup šup na Mamutí terasy. Zde zanecháme hotový dressing a sjedeme po fixech pro svini. Trošku ji prodrbeme na zádech i bříšku a vytáhneme ji na Heart Ledges. Zde promastíme a orestujeme a pokračujeme zvyšováním teploty a nadmořské výšky.


Obr. 3: Pohled pod Heart Ledges

foto by © Sumec



Žula je už léta nakrájena na 35 vydatných kousků, takže nevymýšlíme nic nového a jeden po druhém baštíme s řádně zatejpovanýma rukama, přičemž za nejvhodnější dobou ke konzumaci se považuje září-říjen. Kuchyně v Údolí tou dobou praská ve švech, ale nebojte se, většina jedlíků bude vařit frontu na známý Nosík a tak vám mnoho lidí z talíře ukusovat nebude. Jedním z důvodů je Hollow Flake, vydatná nejištěná širočina plná vitamínů a fakt, že spousta kuchařů se vitamínu OW vyhýbá. Před námi kupříkladu vařila dvojice vyhlášených francouzských kuchtíků a pár ostřílených skotů a obě dvojice měly na OW takovou alergii, že ze 14. dýlky slaninovali dolů a v kuchyni pak zpytovali svědomí, proč že nejeli nejprve do Ádru, kde je možno off-width praktiky a jiné fígle pochytit prý nejlépe na světě.


Obr. 4: Hollow Flake

foto by © Tom Evans



Pokud se vypořádáme s Hollow Flake není radno hned usínat na vavřínech, ale my zde poprvé zhřešíme a s naší sviní se zde vyspíme. Další den pokračujeme uzením v soustavě komínů a spár až pod Ucho (The Ear). Nejedná se sice o ucho babské, ale každému kuchaři tato ingredience zůstane nadlouho v paměti, neboť tímto vskutku mazaným a kluzkým komínem, který se směrem vzhůru zužuje, je potřeba nabrat výšku a poté vytraverzovat do prostoru, přičemž hlavní kuchař si musí při uzení sundat čepici a popustit zástěru, aby se vůbec do komínu vešel a u toho se mu nohy třepotají ve vzduchu a odříkává otčenáš.
Po vyuzení salát důkladně promícháme malými tenkými drátky – tzv. micronuts, které pečlivě strkáme mezi lístky žuly a offsetové vklíněnce cpeme do výtluků po skobách původních autorů receptu. Pokud je technické lezení pro vás premiéra jako v našem případě, lezete 50m této spáry (cca za 8a fr.) jenom hodinku a půl.


Obr. 5: Štand po výlezu z Ucha (the Ear) a další spárové legrácky za 5.13/C2 

foto by © Tom Evans



Po čase se ale člověk mění z kuchaře na zámečníka, který hbitě nalezne správný šperháček pasující do trhliny a i ty žebříčky už se tolik nepletou, takže plujete vzhůru opět s příchutí vitamínu OW na impozantní El Cap Spire, což je plotýnka o velikosti 3x3m ze všech stran oddělená od hlavní stěny a vaří se zde na kyslíku o nadmořské výšce Sněžky.


Obr. 6: Komín na El Cap Spire

foto by © Sumec



Zde opět vyndáme veškerou nádivku ze svině, ochutnáme něco tuňáka a veškerý obsah po druhé noci cpeme (tentokrát již snadněji) do těla prasátka. Od tohoto momentu již běžný kuchař nemá moc na výběr a mění se opět v zámečníka a zbývajících 15 kousků zkonzumujeme převážně příborem.
Kdo chce, může se ještě zastavit na Sloping Ledge, jelikož stěna se rozpaluje do takové teploty, že hrozí ufritování. Zde také vyzkoušíme, jaké to je, dámy prominou, zavěsit pod svini pytel - ovšem ne pytel, který obvykle věšíme ve svých projektech, nýbrž pytel sraček. Tento pytel alias kanystr s hovny, které fakticky pocházejí z vnitřku svině, pak táhneme až ke zdárnému konci s sebou a nezaměnitelný odér nám jeho přítomnost bude neustále připomínat.


Obr. 7: Svině – luxusní 2+1 s výhledem (obývák, ložnice a kuchyně + toaleta)

foto by © Sumec



Obr. 8: Sloping Ledge

foto by © Sumec



Následujícího dne již salátek zraje a tak je potřeba ho několika technickými kousky náležitě provětrat. Svini zavěsíme 800m nad zemí do střechy, v níž naštěstí generace kuchařů před námi zanechali dostatek příborů a dostáváme se k orgasmickému smažení svině v Headwallu.


Obr. 9: Pod střechou

foto by © Sumec



Obr. 10: The Roof

foto by © Sumec



Obr. 11: Head Wall

foto by © Sumec



Svině se nám bude v této výšce již maličko mrskat a lana vlají díky zapnutému větráku převážně horizontálním směrem. Nicméně, krájíme to dál až na úzkou Long Ledge, kde podlehneme opět volání divočiny a se sviní se zde naposledy (počtvrté) vyspíme.


Obr. 12: Long Ledge

foto by © Sumec


Další den je již salát takřka připraven a zbývá nám jej okořenit výtažkem z žab. Přidáme přiměřeně pěstí a prstů a lze přidat i pár stěnových pohybů. Jakmile zjistíme, že všech 35 kousků žuly je v salátu a stojíme nohama na poměrně placatém kusu země, z čehož se nám dělá špatně, jsme hotoví a můžeme se do salátku pustit. Pak ještě zbývá uklidit talíře a svini odnést zpět do kuchyně, což ještě taky chvilku zabere. Nudné pochodování proložíme zábavou křováků – bushwacking a hledání mužíků či slaňováním se sviní na zádech. Můžeme ještě zpestřit slaninováním přes uzel a spěcháme do myčky, jelikož smrdíme nejen ostatním ale i sami sobě. Protože jsme vlastně celou tu dobu hodovali, je dobré se oddat očišťujícímu půstu. Pivo a bourbon se po výkonu nedoporučují.


Obr. 13: Pitch no. 34 a El Cap Meadow

foto by © Sumec



Pokud jste dostali na Salathé chuť, určitě skočte do Lídlu pro letenky a vězte, že pokud nejste amatérští kuchaři jako my, zvládnete přípravu salátu mnohem dříve.
Tento salát si připravili Martin Hloušek a Aleš Tichý.

Krásný lez a dobrou chuť přeje Sumec.

Aleš Tichý   [úpravy] 16:17 21.03.2013Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Hezký recept10:53:48 21.03.2013
Sumče hezký recept moc mě to pobavilo a přečetl jsem to tzv. na jeden dech. Snad jednou také zkusím připravit salátek!
PS: Brzké uzdravení.
 Spasikodpovědět 

 Delicious10:59:20 21.03.2013
pane sefkuchari,
snedl jsem to na posezeni. bylo to velice chutne a lehce stravitelne. barevna priloha se take moc povedla. baravo!!!
Cibaodpovědět 

 Dobře ukuchtěno11:12:11 21.03.2013
Jak já to tak čtu, tak bych si taky dal, ovšem žáby na závěr, no kde to jsme. Aha v Americe, no tak asi jo.
 jirkasodpovědět 

 Jen pro ostřílené kuchtíky11:50:08 21.03.2013
Nádhera , můj sen, článek je lahůdka, recept je parádní, i když bych řekl, že spíš pro zkušenější kuchaře.
Steveodpovědět 

 super truper14:16:33 21.03.2013
Super počtení. Dobrá akce.
JirkaModpovědět 

 Dokument14:17:02 21.03.2013
Pěkné, připomnělo mi to jeden dokument od Jiřího Kratochvíla, který to kdysi lezl se dvěma Španělama a pěkně to natočil http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121430297-sen/20738253458/
Díky tomu jsem si Váš salát dokázal i představit :-)
Pájaodpovědět 

 Krasne pocteni.15:53:06 21.03.2013
A clovek se i privzdela - na to co je to takovej bush-tentononc jsem se osobne musel jit zeptat strycka googla.

Takovy krasny clanky posledni dobou a venku bude jeste tejden mrznout... Boze, at uz je jaro!
acodpovědět 

 pěěěěkný19:28:00 21.03.2013
a moc pěkně popsaný;)
Hankaodpovědět 

 Paráda21:02:23 21.03.2013
Sumečku, asi budeš muset lyžovat častějc, když potom pácháš takovýhle kulinářský dobroty :-D Že to byla super akce jsem věděl, ale že ji dokážeš takhle pěkně popsat... Brzo se uzdrav, ať můžeš zase začít shánět vařit.
Kojakodpovědět 

 výborný21:04:36 21.03.2013
o
Arab a jeho děloodpovědět 

 Vystup22:29:13 21.03.2013
Ahoj, nezná někdo někoho kdo by se pohyboval od půlky srpna kolem Yossemit? Chtěl bych se o něco pokusit, ale nemám spolulezce, ale budu v oblasti. Víc podrobností na mail. Diky Zdeněk
Zdenekodpovědět 
 Re: Vystup16:30:00 07.04.2013
Cau premyslim o necem v Yosemitech na EL Capovi ted sem v Kanade a v srpnu bych mohl tak se ozvi na muj mejl a muzeme se domluvit Zakys83@yahoo.com
Zakysodpovědět 

 Supr02:42:02 22.03.2013
výstup i článek. Ta stěna je famózní, když pod tím člověk stojí, natož když do toho vleze,
Petr J.odpovědět 

 Dejte mu lano !08:43:54 22.03.2013
Tak spisovatelský střevo by jsi měl, tak teď jenom to lano aby ti kluci dali, ať ho nemusím do skal tahat já :).
Tak ať se dobře zrehabilituješ a třeba ještě něco napiš !
 George-JPodpovědět 
 Re: Dejte mu lano !12:11:41 22.03.2013
Zdravím všechny jedlíky a jsem rád, že vám chutná. Lopatka srůstá, Jirko, ale fit ještě nejsem..dotlučem to tak na přelomu dubna/května..napiš mejla jak v Ospu..Krásný lez a lepší počasí všem!
 Sumecodpovědět 

 Dík18:26:00 23.03.2013
Pěkný článek, díky. V dobrý tradici starejch magnuskovin a bídovin.
P.odpovědět 

 el cap12:06:35 24.03.2013
Parádní recept, jedu do Yosemit koncem května a pokusím se taky něco ukuchtit, ale oproti tomuto to asi bude jen slabší vývarek:) Pěkný článek i fotky:)
tedysodpovědět 

 Vyzivne :-)12:58:17 24.03.2013
Krasne napsano Sumce! Obavam se, ze takhle chutny salatek svemu muzi asi nikdy neuvarim, tak se koukej brzo vyzdravit, at se muze zase s Tebou pustit do nejakeho zajimaveho kuchteni... :-)
zuzodpovědět 

 .17:15:28 24.03.2013
Super článek, super počin!
jéňaodpovědět 

 Prima12:57:13 12.04.2013
My, co chodíme jen na hambáče do mekáče, můžem jen tiše závidět. Bezva článek.
Akorát "generace zanechali", bych nechala ztvrdnout. (y)
Kateřina M.odpovědět 

 13. fotka22:24:31 12.04.2013
Nesedět zrovna na točených Svijanech, tak bych poslední fotku mlčky rozdýchával... Takto jen: Dobrá práce a parádní počin. Gratuluji nejen k lanu!
Gampodpovědět 

Lezec.cz je hlavním mediálním partnerem ČHS na internetu
 Foto dne:

Šupito presto, 7+
 Databáze cest:
Všechny cesty (127345)
Top horské cesty
Nejnovější horské cesty:
Turn On, Tune In, Drop Out 5+ Wanaka
Astrofant 6+/7- Berchtesgadenské Alpy
Marco 7a Baunei
Marinaio Di Foresta 6a+ Baunei
Das Erbe Der Väter 9- Tre Cime Di Lavaredo
Nově komentované:
Pravá Úchylka 9- Žleby
Le Journal Du Hard 7b+ Gorges Du Tarn
Velký Vont 7 Velká
Žábovka S Kruhem VII Petřín
Údolní Stěna VI Tisá - Věže Za Cestou

 Nově v diskusi:
Re: Spani ve Francii | Re: Spani ve Francii | Re: Vícedélky v Rakousku | Re: Spani ve Francii | Vícedélky v Rakousku | Re: helma na úzkou hlavu | Re: helma na úzkou hlavu | Re: helma na úzkou hlavu | Re: Wiesbachhorn | Re: Spani ve Francii |

 Nové komentáře:
Re: Skoba | Re: ? | Re: ? | Re: nejakej starej... | Re: ? | Re: dojeníčko | Re: Jisteni teda slouzi jen pro potechu ega prvovystupce? | Re: DISKUZE | Re: Jisteni teda slouzi jen pro potechu ega prvovystupce? | Re: Jisteni teda slouzi jen pro potechu ega prvovystupce? |

 Kde to vře:
Vypadlý bh na Čimě v Brné v Ústí nad Labem (112)
Video: Jeden den s Ivou Vejmolovou (57)
Rotte fluh (21)
Školní Boulder Pohár 2018 (15)
Akademické mistrovství světa v lezení Bratislava (14)
Martin Stráník: rozhovor nejen o závodní sezóně (12)
Nabíjecí čelovka Fenix HM50R pro lezce (12)
Evropský pohár mládeže v lezení na obtížnost v Brunecku (ITA) (10)
Adam Ondra má od olympioniků prestižní cenu Gutha-Jarkovského (10)
2. kolo Boulderděti. Slunce, vedro i Superfinále! (9)

 Nově v inzerci:
zapomenutá karabina na Gabrielce | Grigri + | DYNAFIT ULTRA GORE-TEX® SHAKEDRY™ pc.8580Kč | Bouldermatka Ocún | Schopný člověk | Práce | Statická lana 25 - 29m | Dynamická lana 20 - 26m | Ocun Oxi QC | Thermal |

 Anketa:
Mám zájem o koupi průvodce:
 1 jeden díl: Severní Morava 
 2164 
 2 jeden díl: Východní Morava 
 1795 
 3 jeden díl: Jižní Morava 
 1732 
 4 dva díly: Východní a Jižní Morava 
 1669 
 5 dva díly: Severní a Jižní Morava 
 1658 
 6 dva díly: Severní a Východní Morava 
 1734 
 7 všechny tři díly 
 1868 

Cestovní pojištění
na lezecké zájezdy:

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.